Dit weekend werd er in Vlagtwedde het trainingsweekend gehouden voor de wedstrijdzwemmers. Voor deze gelegenheid heeft de vereniging een aantal huisjes gehuurd op Bungalowpark Emslandermeer. Deze waren ruim, schoon en netjes.

Vrijdagavond

Het trainingsweekend ging vrijdagavond van start. Direct na aankomst ging de groep zwemmers naar het zwembad voor de eerste training. Hoofdtrainer Anton Koekkoek had voor de zwemmers een techniektraining voorbereid. Er werd met name aandacht besteed aan de borstcrawl. Belangrijk was dat de zwemmers goed moesten nadenken over welke bewegingen ze uitvoerden. Er moest worden gelet op de lengte van de slag en de hoge elleboog bij zowel de doorhaal als de overhaal. Na de training was er voor de zwemmers soep met warme broodjes.

De zwaarste dag van het trainingsweekend

Op zaterdag was, net als de goed geregelde soep van vrijdagavond, het ontbijt een gezellig gebeuren. Er was eten in overvloed (dat moet ook wel met zulke hongerige zwemmers). Vrij snel na het ontbijt moest iedereen zich klaarmaken voor de tweede training van het trainingsweekend. De temperatuur van het zwembad was zaterdagmorgen aanzienlijk lager. Een goede gelegenheid voor een iets zwaardere training.

Met de broodjes knakworst nog in de maag ging de bootcamp van start.

Na de ochtendtraining werd er tijdens het middageten broodjes knakworst geserveerd. Natuurlijk was er ook normaal brood en beleg. Met de broodjes knakworst nog in de maag ging de bootcamp van start. De instructies voor de bootcamp werden gegeven door Alinda en Tjerkje.

Bootcamp

De bootcamp ging van start met hardlopen. Vervolgens: korte stukjes hardlopen gecombineerd met coördinatie oefeningen. Af en toe waren de oefeningen in teamverband, dus dat was leuk en gezellig, maar vooral sportief! Ook werd er veel aandacht besteed aan teambuilding. Zo moest de hele groep bokje springen en een andere opmerkelijke oefening… Ze moesten achter elkaar aan lopen, waarbij de eerste gaat planken en de tweede er overheen springt. De tweede gaat vervolgens ook planken enzovoort.

Hierna moesten er tweetallen worden gevormd. Je moest vervolgens wat oefeningen doen zoals sit-ups en variaties van push-ups.  Na dit eerste blok van oefeningen moest je met je tweetal een behoorlijk aantal oefeningen bij langs. Zoals

  • zijwaarts planken (normaal, rechts/links, en meer variaties)
  • opdrukken
  • touwtje springen
  • squats (normale, jumps en zelfs één met een 90° draai)
  • burpees
  • calf extension

Er was nog één oefening die ze moesten uitvoeren: langs de buitenkant van de brug over het water. Ondanks de zware oefeningen lukte het iedereen om de overkant te halen. Deze bootcamp was een goede toevoeging aan het trainingsweekend! Na deze enorm zware bootcamp was het voor de meesten een geruststelling dat ze over de helft van het trainingsweekend zaten! Met ‘nog maar’ 3 trainingen te gaan.

Voor de laatste training van zaterdag was er overheerlijke spaghetti gemaakt. De zwemmers konden zelfs nog kiezen tussen bolognese of boursin. Er werd weer flink gegeten door de groep. Maar er werd nog gewaarschuwd dat er nog een training aan zat te komen en dat je daarom niet teveel moest eten. Op zaterdagavond was er weer een training. Waarnaar er door de zwemmers in de huisjes spelletjes werden gespeeld.

Zondag

Op zondag had ongeveer iedereen spierpijn. Na het ontbijt moest iedereen weer na het zwembad. Voor de vierde zwemtraining van het trainingsweekend. Naar iedereens mening de zwaarste van het hele weekend. Er werd wederom weer aardig hard getraind. ‘s Middags werd door de formidabele organisatie van vrijwilligers pannenkoeken gebakken voor iedereen. Zoveel dat er ook nog genoeg was voor na de laatste training van het weekend. Namelijk de training van zondagmiddag.

We mogen terugkijken op een geslaagd, heel zwaar, maar gezellig trainingsweekend.

Er werd geïnventariseerd wat iedereen nog graag wou behandelen tijdens de training. Zo kwamen de aandachtspunten keerpunten, schoolslagtechniek, estafettes en teambuilding naar voren. Die zijn ook zo goed als allemaal behandeld. Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers van het weekend en de inzet van de zwemmers. We mogen terugkijken op een geslaagd, heel zwaar, maar gezellig trainingsweekend.