Zaterdag 17 december vond de 5e editie plaats van de masterswedstrijd van de Spatters plaats in zwembad de Peppel in Beilen. Meer dan 100 zwemmers van 19 zwemverenigingen uit het hele land waren naar Beilen gereisd om mee te zwemmen met deze speciale jubileum uitvoering.  En de leeftijden varieerden ook deze keer weer tussen de 20 en 75 jaar.

Het leuke van deze masterswedstrijd is dat er veel zwemmers meedoen die verder geen wedstrijden zwemmen, maar alleen in het water liggen tijdens de trainingen. Andere masterswedstrijden zijn veelal lange wedstrijden met veel zwemmers en veelal niet in het noorden van het land. Dit is dus de ideale wedstrijd om een keer mee te doen op wedstrijdniveau. Alleen al uit de gemeente Midden-Drenthe kwamen 30 fanatieke zwemmers, 15 van De Valken uit Westerbork en 15 van De Spatters uit Beilen.

Zo mochten we een aantal zwemmers verwelkomen die onwennig en een beetje zenuwachtig op de startblokken plaatsnamen. Maar nadat het startsignaal van de scheidsrechter had geklonken en men in het water dook viel de spanning er heel gauw af en werd er serieus en heel hard gezwommen.

Het spektakel van een zwemwedstrijd zijn altijd weer de estafettes. Wat we nu ook bij de elite-zwemmers (Ranomi Kromowijodo etc.) gaan zien is iets wat al jaren bij de masters heel gewoon is, zijn de gemengde estefatte. Dames en heren zwemmen dan samen in een team. Een leukere manier van teambuilding in een vereniging is er niet. Voor verenigingen met meerdere estafetteteams was dit ook een leuke gelegenheid om de interne sportieve strijd aan te gaan.

Veel persoonlijke records zijn er weer verbroken, en zijn tijden scherp gezet voor het NK masterszwemmen in januari dat wordt gehouden in Terneuzen. En van De Spatters en een aantal andere vereniging is de blik ook al gericht op september volgend jaar het EK in Slovenië.